Het damhert is een hertensoort die qua grootte tussen edelhert en ree in zit. De mannelijke dieren (herten) kunnen een schouderhoogte van circa 100 cm bereiken en een gewicht tussen de 50-100 kg, de vrouwelijke dieren (hinden) een schouderhoogte van circa 75 cm en een gewicht tussen de 30-50 kg. Damherten leven in groepen en stellen geen hoge eisen aan hun omgeving. Ze kunnen in veel verschillende typen leefgebieden overleven, zowel in bossen als in overgangen van bos naar open plekken, landbouwgebieden en duinen, als er maar voldoende voedsel is. Het is een dier dat graast, dit in tegenstelling tot een ree. Om die reden kunnen damherten bijna overal leven. Ze zijn plaatstrouw, maar jonge mannetjes kunnen wel op zoek gaan naar nieuwe leefgebieden. Vanaf het derde levensjaar krijgen bijna alle hinden een kalf. Damhertenpopulaties kunnen bijzonder hoge dichtheden bereiken. Bijvoorbeeld in de Amsterdamse waterleidingduinen - een duingebied gelegen tussen Noordwijk (Zuid-Holland) en Zandvoort (Noord-Holland) leefden op een gegeven moment duizenden damherten.
De damherten die leven in de duingebieden e.o. gelegen tussen IJmuiden en Den Haag
Faunabeheerplannen bestrijken in de regel één provincie. De faunabeheereenheden van Noord- en Zuid-Holland stellen voor de damherten die in de Noord- en Zuid-Hollandse duingebieden leven, één faunabeheerplan op. Gedeputeerde Staten van beide provincies keuren het plan goed. Twee gezamenlijke faunabeheerplannen zijn intussen opgesteld. De plannen bestrijken de duingebieden en omgeving gelegen tussen IJmuiden en Den Haag.
De Faunabeheereenheid heeft een vergunning voor het beheer van de damherten die leven in deelgebied B van het plangebied van het faunabeheerplan. Het beheer is nodig om de verkeersveiligheid, de naast het duingebied verbouwde bloemen, bloembollen en siergewassen en de flora en fauna van het duingebied te beschermen. Toestemming voor het gebruik van deze vergunning loopt via de betreffende wildbeheereenheid. Een van de voorschriften van de vergunning is het gebruik van wildmerken. De Faunabeheereenheid voorziet de WBE van het juiste aantal wildmerken en de WBE verdeelt deze aan over de uitvoerende partijen.
Uit het lijden verlossen van gewonde en zieke damherten
Jachtaktehouders met toestemming van de Faunabeheereenheid kunnen in de gehele provincie Zuid-Holland gewonde of zieke damherten uit hun lijden te verlossen. Ook damherten die zich in het plangebied van het faunabeheerplan (het gebied tussen Den Haag en Noordwijk) bevinden én een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, mogen worden gedood. Dit is geregeld in een provinciale aanwijzing (vergunning). De Faunabeheereenheid werkt voor de uitvoering van deze aanwijzing samen met de politie en wildbeheereenheden, waarbij de wildbeheereenheden de lokale coördinatie hebben.
De damherten die leven in de Hoeksche Waard
In de gemeente Hoeksche Waard bevindt zich een populatie verwilderde damherten met een huidige (voorjaar 2025) omvang van minstens 72 exemplaren. Het huidige benuttingsgebied van de damherten ligt ten noorden van het Hollands Diep, ongeveer tussen de kernen Strijen en Numansdorp, en is ruwweg 3.000 ha groot. Het landschap is relatief open met hier en daar een kleine houtopstand. De wegen die het gebied doorkruisen en omringen zijn smal en kennen een maximumsnelheid van 60 km per uur. Een deel van de wegen ligt op een smalle dijk, parallel aan het water van het Hollands Diep. Het gebied is ingericht voor agrarisch gebruik en kenmerkt zich door allerlei vormen van akkerbouw. De landbouwgronden zijn in beheer bij meerdere agrariërs. Tussen het Hollands Diep en de landbouwgronden bevindt zich een smalle strook natuurgebied van enkele honderden meters breed. Deze strook is bekend onder de naam ‘Oeverlanden Hollands Diep’ en is in beheer bij Staatsbosbeheer.
De provincie Zuid-Holland heeft besloten deze populatie verwilderde damherten tot nul terug te brengen omdat dit nodig is ter voorkoming van aanrijdingen met mogelijke ingrijpende gevolgen voor verkeersdeelnemer en damhert en ter voorkoming van ernstige landbouwschade voor agrariërs. De definitieve vergunning (opdracht ex artikel 3.18, eerste lid van de Wet natuurbescherming met zaaknummer 01065745) om de populatie binnen maximaal vijf jaren tot nul terug te brengen is in oktober 2024 verleend aan de Faunabeheereenheid. Tegen deze vergunning is beroep aangetekend. Totdat de rechtbank Den Haag uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure, wordt opgetreden volgens een plan van aanpak en blijven er minimaal 40 damherten in de Hoeksche Waard.
U kunt de vergunningen, de gebruiksaanwijzing voor het correct gebruik van wildmerken en het Plan van aanpak populatiereductie damherten Hoeksche Waard op deze pagina downloaden.
Actuele situatie
Afschot duingebieden: 1 april t/m 31 juli binnen de bufferzones van de leefgebieden én buiten de leefgebieden in WBE Duin- & Bollenstreek.
Afschot WBE Hoeksche Waard (m.u.v. Tiengemeten en Eiland van Dordt): jaarrond beperkt aantal herten, van 1 september t/m 31 maart ook beperkt aantal hinden en kalveren.
Details
Afschot duingebieden: 1 augustus t/m 31 maart, binnen leefgebieden van WBE Duin- & Bollenstreek, exclusief bufferzones.
Afschot duingebieden: jaarrond, nulstand binnen de bufferzones van de leefgebieden en binnen de buitengebieden binnen het plangebied in WBE Duin- & Bollenstreek.
Afschot Hoeksche Waard: herten jaarrond, hinden en kalveren 1 september t/m 31 maart. De uitvoering vindt plaats op alle gronden binnen
het werkgebied van de WBE Hoeksche Waard, maar uitsluitend buiten de bebouwde kom en met uitzondering van Tiengemeten en het Eiland van Dordrecht.
Downloads