Vacature Voorzitter Faunabeheereenheid (FBE) Zuid-Holland

De Faunabeheereenheid Zuid-Holland is op zoek naar een nieuwe onafhankelijke voorzitter.

Faunabeheereenheid Zuid-Holland
De Faunabeheereenheid Zuid-Holland (de FBE) is een stichting waarin de jachthouders van Zuid-Holland en diverse maatschappelijke organisaties samenwerken. Op dit moment zijn dit Federatie Particulier Grondbezit, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, LTO-Noord, Natuurmonumenten, Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, Staatsbosbeheer, Vereniging Boerennatuur Zuid-Holland en het Zuid-Hollands Landschap.

Vertegenwoordigers van de in de FBE samenwerkende organisaties vormen, samen met een onafhankelijke voorzitter, het bestuur van de FBE. De onafhankelijke voorzitter wordt benoemd door het bestuur van de FBE op voordracht van Gedeputeerde Staten (art. 8.2 lid 4 Zuid-Hollandse Omgevingsverordening). De FBE houdt kantoor in het provinciehuis te Den Haag. Het bureau bestaat uit een directeur en vijf medewerkers (in totaal 4.8 Fte). Samenwerking met de andere provinciale faunabeheereenheden, zowel in de Randstad als in Nederland, ziet de FBE als een uitdrukkelijk belang. Op dit moment wordt de FBE geleid door een interim-voorzitter.

Faunabeheerplannen
De belangrijkste taak van de FBE – zoals vastgelegd in de Omgevingswet – is het beheer van populaties van in het wild levende dieren en het voorkomen of beperken van schade die deze dieren veroorzaken aan, onder andere, volksgezondheid en openbare veiligheid, vliegveiligheid, landbouw en flora en fauna. In faunabeheerplannen beschrijft de FBE welke schadebeperkende maatregelen en welk beheer zij wil inzetten. Schadebeperkende maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van rasters en het inzetten van werende middelen. Beheermaatregelen zijn bijvoorbeeld afschot en het bewerken van eieren. De FBE streeft naar de juiste balans tussen de verschillende belangen in de samenleving, waaronder uitdrukkelijk ook het dierenwelzijn. De juridische praktijk wijst uit dat rechterlijke instanties strenge eisen stellen aan de motivering van faunabeheerplannen en vergunningen. Dat vraagt om veel kennis van gebieden, diersoorten en de schades die zich voordoen in de praktijk.

Provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland stelt het (meerjaren-)beleid op waarbinnen de FBE werkt. De faunabeheerplannen geven invulling aan dit beleid, ze zijn de schakel tussen beleid en uitvoering. Gedeputeerde Staten keuren de faunabeheerplannen goed en geven toestemming voor uitvoering aan de FBE middels o.a. vergunningen. De FBE rapporteert jaarlijks aan de provincie. Er vindt regelmatig overleg plaats over de voortgang, in het licht van het beleid en het (meerjaren-)werkplan van de FBE. De bekostiging van de FBE vindt volledig plaats door middel van subsidie(s) van de provincie.

Wildbeheereenheden
Wildbeheereenheden (WBE’s) zijn – volgens de Omgevingswet – verenigingen van jagers en anderen die de faunabeheerplannen uitvoeren in hun werkgebied en bevorderen dat het faunabeheer wordt uitgevoerd in samenwerking met en ten dienste van grondgebruikers of terreinbeheerders. De FBE werkt nauw samen met de vijftien Zuid-Hollandse WBE’s om een planmatig, regionaal ingebed en juridisch houdbaar faunabeheer te bevorderen. Onderdeel van het beleid is ook het faciliteren van de wildbeheereenheden, zodat zij zich verder kunnen professionaliseren en ondersteuning krijgen in de uitvoering van de wettelijke en maatschappelijke taken.

Functie van onafhankelijk voorzitter
De FBE Zuid-Holland zoekt een ervaren voorzitter (m/v) die bekend is met de complexe wereld van het faunabeheer. Hij/zij is een onafhankelijk opererende voorzitter, in het speelveld van diverse organisaties met soms tegengestelde belangen. Hij/zij is een verbinder, die in staat is samen met de vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties goed onderbouwde besluiten te nemen, lettend op het belang van een breed draagvlak. Hij/zij houdt ervan initiatief te nemen, zonder het contact met de omgeving kwijt te raken. Tegelijkertijd draagt hij/zij er zorg voor dat de FBE de door de provincie opgedragen taken effectief uitvoert. Daarbij heeft hij/zij oog voor de organisatie en het personeel van de FBE. Kennis van de provincie en haar bestuur strekt tot voordeel.

Omvang van de functie
In deze functie ligt het accent op beschikbaarheid, flexibiliteit en inzet. Het aantal uren in een week zal sterk variëren. Over een heel jaar kan het gemiddelde liggen tussen één á twee dagdelen per week. Is het aantal van zes bestuursvergadering overzichtelijk, het contact met deelnemende organisaties, provincie Zuid-Holland, andere provinciale FBE’s en rijk zal uitdrukkelijk tijd vergen, zeker in de huidige fase.

Bezoldiging
Bij deze functie geldt een vergoeding van € 15.000,- per jaar. Reiskosten per openbaar vervoer of auto worden vergoed volgens de voor de overheid geldende tarieven.

Selectie en benoeming
De selectiecommissie bestaat uit de vicevoorzitter, een bestuurslid, een extern adviseur en de directeur van de FBE als secretaris. Er kunnen meerdere gesprekken zijn, waaronder ook met de verantwoordelijk gedeputeerde en de directeur van de FBE. Het bestuur van de FBE brengt op basis van het advies van de selectiecommissie advies uit aan het college van Gedeputeerde Staten. Op voordracht van dit college benoemt het bestuur van de FBE de voorzitter. Er wordt gestreefd naar benoeming in december 2024.

Belangstelling
Geïnteresseerden in deze functie kunnen tot en met 3 november 2024 hun belangstelling kenbaar maken door een email te sturen naar secretariscommissie@fbezh.nl. Wilt u meer informatie over de functie, dan is de vicevoorzitter of het betrokken bestuurslid beschikbaar voor een telefonisch gesprek. Als u een email stuurt naar secretariscommissie@fbezh.nl, wordt er contact met u opgenomen.